četvrtak, 29. siječnja 2015.

Stihovi u pesku – Sara Šeridan

Stihovi u pesku (Secret of the Sands) je avanturitički roman škotske spisateljice, Sare Šeridan. Objavljen je 2010. godine, i to je njen šesti roman po redu, od devet, koliko ih napisala. Sara Šeridan je poznata kao pisac dve vrste knjiga: krimi-misterije Brajtona iz 1950-ih i  romane u kojima odlično komponuje stvarne istorijske događaje sa izmišljenom pričom, kakav je i Stihovi u pesku. Inspiraciju za ovo delo, Sara Šeridan je pronašla u arhivi Nacionalne biblioteke Škotske, u pismima poručnika Velsteda.


Višegodišnja borba Vilijama Vilberforsa za ukidanje ropstva konačno se isplatita 1833. godine kada je Britanska Imperija donela zakon o ukidanju ropstva. U isto vreme na nekim drugim mestima je i dalje prisutna surova realnost. Trgovci robljem opsedaju jedno malo, zabačeno selo i za samo sedam minuta, na varvarski način ga osvajaju, a stanovnike porobljavaju i spremaju za prodaju. Među budućim robovima, u okovima ukrcanima na brod pred kojim je pakleno putovanje preko Indijskog okeana do luke Maskat, je i  17-godišnja Zina.
Zina je tvrd orah, pametna i vedra devojka. Ona zna da bi pokušaj bekstva od otmičara značio samo sigurnu smrt, pa se oslanja na svoj večni optimizam. Kako na aukciji biva prodata sinu bogatog sultana koga žene ne interesuju, ona svoje usamljne dane provodi na prozoru sa koga gleda kako život prolazi. Stvari se menjaju kada ugleda poručnika britanske mornarice, mladića prodornih plavih očiju, Džejmsa Rejmonda Velsteda.

Knjiga Stihovi u pesku – KNJIGANOL.com recenzija


Autorka, Sara Šeridan je na napravila odličnu interakciju istorijskih likova sa izmišljenima, primamljujući čitaoca na čitanje. Istorijski  elementi unutar ove knjige su vrlo dobro istraženi od strane autora. Priča pruža čitatocu vrlo jasne i živopisne slike Arapskog poluostrva tokom 19. veka, misije kraljevske mornarice u tom području, odnosa među brodskom posadom i brutalnosti ropstva koji je iako ukinuto, ipak i dalje bilo prisutno unutar ove regije. Stihovi u pesku je roman koji odiše akcijom, misterijom i istočnom egzotikom, sa mnoštvom očaravajućih likova – nekim stvarnim i nekim izmišljenim – sa uzbudljivom radnjom zasnovan na istinitoj priči o britanskoj pomorskoj misiji  u zalivu.

Nema komentara:

Objavi komentar