četvrtak, 29. siječnja 2015.

Kiša na dar – Tan Tvan Eng

Kiša na dar (The Gift of Rain) je debitantski roman Tan Tvan Enga. Roman je izdat 2007. godine i odmah je naišao na inzvaredan prijem, kako kod čitalaca, tako i kod kritičara. Posle ove Tanove knjige nestrplivo smo čekali sledeću, koja je stigla 2012. godine. Autor je Vrtom večernjih magli, na naše veliko zadovoljstvo, opravdao sva očekivanja. Međutim oVrtu večernjih magli drugom prilikom, danas se posvećujemo Kiši na dar.

Kiša na dar – radnja knjige


Filip Haton je poslednji preživeli član jedne od najbogatijih porodica Penanga. Monotoniju njegovog staračkog života razbija kiša na dar tan tvan engneočekivana poseta Japanke Mičiko Murakami. Iako se ranije nisu upoznali, njihovi životi su povezani. Karika koja ih povezuje je Hajato Endo.
Filip Haton je po majci Kinez, a po ocu, trgovcu, Englez. Kao takav, oseća se odbačeno od strane oba naroda. Filip otkriva osećaj pripadnosti kada se, u svojoj šesnaestoj godini, neočekivano sprijatelji sa japanskim diplomatom Hajato Endom, koji od Filipovog oca iznajmljuje malo ostrvo.  Filip novom prijatelju služi kao vodič po ostrvo, a Endo ga zauzvrat uči japanskom jeziku i kulturi, kao i aikidou.
Drugi svetski rat besni u Evropi, a sada je i pred vratima Penanga. Japanci okupiraju i Filipovo rodno mesto, a on uviđa da je Hajato bio japanski špijun koji je od njega prikupljao informacije. Filip sada ima dve opcije, da se bori protiv Japanaca ili da izda svoj narod i da stane na stranu okupatora. Kako bi spasio svoju porodicu, mora da izabere drugu opciju. Filip riskira mnogo toga i koristi svoj položaj da u tajnosti spasi što više ljudi od brutalnosti okupatora.

Kiša na dar – KNJIGANOL.com recenzija


Tan Tvan Eng pripoveda tečno i graciozno, živopisno opisujući likove i događaje. U romanu Kiša na dar se nalazi i dosta istorijskih činjenica, kao i informacija o kompleksnoj socijalnoj pozadini Malezije, koje su odlično ugrađene u priču i pomažu čitaocu da bolje razume događaje i likove u romanu. Likovi su rastrzani između straha i želje za osvetom, između  ljubavi i dužnosti, jer u ovom romanu, kao i u životu,  ništa nije crno-belo. Ova knjiga o izdaji, okrutnosti, hrabrosti i ljubavi, od nas zaslužuje apsolutnu preporuku.

Nema komentara:

Objavi komentar