srijeda, 28. siječnja 2015.

bolje pamćenje i koncentraciju...Zeleni i Crni čaj?

bilje za pamćenje i koncentracijuIstraživanja pokazuju da sastojci zelenog i crnog čaja utiču na aktivnost ključnih enzima u mozgu povezanih sa pamćenjem i koncentracijom.Efikasni su i narodni čajevi koji ubrzavaju cirkulaciju i dotok kiseonika do mozga, što ubrzava njegov rad i obezbeđuje bolju koncentraciju. Nasuprot tome, kafa, nikotin i alkohol, kao i masna hrana, ometaju ili usporavaju proces pamćenja.

Ruzmarin “budi” pamćenje
Zbog antioksidansa koji sadrži, ova biljka ubrzava krvotok i protok kiseonika do mozga i pospešuje pamćenje.
Dve supene kašike suvih listova ruzmarina popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji pola sata. Čaj procediti i piti neposredno pred učenje ili drugu aktivnost koja zahteva koncentraciju. Takođe, ruzmarin može da se koristi i kao kupka: 50 grama suvih listova biljke preliti litrom vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru čaj zagrejati, pa dodati vodi za kupanje.
Zaštitnici moždanih funkcija
Poznato je da su kajsija, breskva i dunja bogate beta-karotenom, supstancom koja štiti moždane funkcije kao što su pamćenje i učenje, a uz to sprečava nastanak Alchajmerove bolesti. Uzeti po 1 supenu kašiku osušenih listova kajsije, breskve i dunje i preliti ih sa pola litra ključale vode. Ostaviti da se prohladi i piti za vreme obroka.
Žen šen čuvar mentalnog zdravlja
Žen šen sadrži vitamine iz grupe B, vitamin C, aminokiseline i estrogen, te povoljno utiče na opšte psihofizičko zdravlje. Šaku sitno iseckanog korena žen šena preliti sa četvrt litra ključale vode, ostaviti da se ohladi, procediti i piti 2 puta dnevno tokom 3 nedelje.
Čaj od jabuke ubrzava moždane funkcije
Jabuka sadrži vitamine E, C, i B, pektine, enzime, kalcijum, magnezijum i mnoge druge blagotvorne sastojke koji povoljno utiču na rad mozga i poboljšavaju koncentraciju. Sveže oljuštenu koru od 1 jabuke preliti sa pola litra
ključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procediti i piti, a uz to uzeti i 2 kriške sveže jabuke.
Razgon i rastavić za bolje pamćenje. Pomešati po šaku sveže iseckanih listova razgona 1 rastavića i preliti sa 2 dl ključale vode, pa ostaviti da se prohladi. Čaj se priprema neposredno pred konzumiranje, a pije se 2 puta dnevno u manjim gutljajima.
Borovnica poboljšava pamćenje
Ova biljka poseduje epicatelin – prirodnu hemikaliju koja pozitivno deluje na deo mozga zadužen za pamćenje. Jednu kafenu kašičicu osušenih listova i bobica borovnice preliti sa četvrt litra ključale vode pa ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Čaj procediti i piti 2 puta dnevno. Čaj od listova borovnice može se pripremiti i sa hladnom vodom: 15 g sitno iseckanih svežih listova borovnice preliti sa pola litra hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru prokuvati i procediti. Piti na prazan stomak.
Čaj od sremuša poboljšava koncentraciju
Sremuš je efikasan protiv zakrečenja krvnih sudova, ubrzava dotok kiseonika do mozga i povećava koncentraciju.Tri supene kašike sveže iseckanih listova sremuša preliti sa pola litra vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Nakon toga pustiti da proključa, procediti i zasladiti medom. Piti 2 puta dnevno tokom 15 dana.
Čajne mešavine za bolju koncentraciju
-Dve kašike osušenog cveta zove i sitno iseckanih listova oraha, pomešanih u istim razmerama, preliti sa 2 dl ključale vode. Zasladiti bagremovim medom i piti u što većim količinama.
- Po 1 kašičicu listova crnog grožđa i brusnice preliti sa čevrt litra ključale vode, pa ostaviti da odstoji pola sata. Preporučuje se da se pre konzumiranja doda nekoliko kapi propolisa.
-Pomešati 15 g semena šargarepe i bundeve, preliti sa četvrt litra hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru čaj prokuvati, procediti i zasladiti medom. Piti pre doručka.
-Po 1 kašičicu listova zove i lešnika, i listova i bobica borovnice preliti sa 1 l ključale vode, pa ostaviti da odstoji preko noći. Čaj piti na prazan stomak ujutru, i uveče pre spavanja.
-Sitno iseckano jezgro i sveže listove oraha pomešati sa samlevenim suvim bananama, pa preliti sa pola litra ključale vode i ostavititi da se ohladi. Čaj piti zaslađen medom.

Nema komentara:

Objavi komentar