petak, 30. siječnja 2015.

Adresa nepoznata – Šejn Kun

Adresa nepoznata (eng. Intern’s Handbook) je triler o životu i radu jednog stvarno sjajnog i duhovitog momka koji će vam svakako pomoći i učiniti vam život zanimljivijim… sve dok ga ne okonča. Šejn Kun (Shane Kuhn) nas na maestralan način uvodi u svet Džona Laga, tako vešto da ćemo prosto tražiti dalje, i nadati se da je ova knjiga tek prva u nizu nečega što bi moglo da bude izuzetan serijal.

Adresa nepoznata – radnja knjige


Džon Lago je krajnje šarmantan i zao dasa.
A kako smo došli do te informacije?
Pa…Džon nam je to lično saopštio, koristeći svoj priručnik u kome objašnjava svojim mlađim kolegama suštinu i cake njihovog zajedničkog posla. Posla, koji se sastoji od otkrivanja načina da se približite određenom dobro čuvanom i teško dostupnom pojedincu (najčešće rukovodiocu neke moćne kompanije i/ili kriminalne organizacije) i likvidirate ga bez ikakvih tragova – ili sa tragovima koji upućuju na nekog drugog.
Najbolji način da se to postigne je da se kod mete zaposlite kao pripravnik, jer pripravnici su dno dna: rade najgore poslove i niko ih nizašta ne pita, svuda su a niko ih stvarno ne vidi – svakako ne onaj koga imate na nišanu. Kad to uradite, ostaje vam jedino da čekate svoju priliku… a ako okolnosti to dozvole možete da je stvorite i sami. A posle obavljenog posla nestanete bez da iko to primeti – jer vas niko nije zaista primećivao ni kad ste bili tu.
Nema boljeg u tome od Džona… njegovi su rezultati besprekorni. Ali on želi da se povuče, da proba da potraži neki nove horizonte.
Džonov šef će se složiti sa tom željom – pošto Džon obavi još jednu, poslednju misiju.
A meta je toliko značajna da bi uspeh predstavljao krunu Džonove karijere.
Džon kreće da obavi zadato… i ( na sopstveno iznenađenje) shvata da se možda ovaj put preigrao. Navikao je on na prepreke u vidu surovih kriminalaca, dobro istreniranih telohranitelja i bezbroj drugih neprijatelja kojih je sebi više nego dovoljno stvorio, ali još nikad nije sreo nikoga kao što je ONA.
Džon ne shvata otkud ta nerazumna privlačnost prema nekome ko će mu, u vrlo verovatnoj bliskoj budućnosti, raditi o glavi? Ali shvata da ovaj put možda on postane nečija obavljena misija.
Tako da nije loša ideja da se ostavi par reči za potomstvo. Čisto za svaki slučaj.

Knjiga Adresa nepoznata – KNJIGANOL.com recenzija


Roman Adresa nepoznata donosi odličnu priču, dinamičnog toka i ispunjenu (crno)humornim napomenama i zapažanjima. Našim će čitaocima, i ne samo njima, biti naročito blisko opisivanje odnosa prema pripravnicima u velikim firmama, gde ih tretiraju poput otirača za cipele, opisivanje u kome je gorčina pomešana sa ismevanjem umišljenih vlastodržaca, i sitnih i krupnih (bukvalni prevod originalnog naslova i govori da je knjiga priručnik za pripravnike) – istih onih vlastodržaca koji obično završe kao Džonova meta.
Dok nas autor, Šejn Kun, vodi kroz Džonov život i njegove prethodne zadatke (sa korisnim uputstvima kako ih i zašto treba obavljati) postaje nam jasno da je, uz neke posebne lične osobine, u stvari usamljenost i potpuni nedostatak ljubavi prema nekome načinila od Džona ono što je on danas.
Da li će, pronašavši najzad ženu koja mu je ravna, uspeti da se uz njenu pomoć izleči od usamljenosti u svom životu?
Ili će ga ona možda prosto definitivno izlečiti od života?
Ili će se desiti i jedno i drugo?
Nemojte preskakati stranice… koliko god da to poželite.

Nema komentara:

Objavi komentar