subota, 31. siječnja 2015.

Mala smrt u Lisabonu – Robert Vilson

Mala smrt u Lisabonu (eng. A Small Death in Lisbon) je intrigantni triler, smešten u bogatu istorijsku pozadinu. Britanskom piscu, sa adresom u Portugalu,  Robertu Vilsonu (Robert Wilson) donela je 1999. nagradu  Zlatni bodež (Gold Dagger) – priznanje „esnafa” pisaca kriminalističke literature za najbolji roman godine. Robert Vilson je i pisac romana Slepi čovek iz SeviljeNemi i ukleti, Ubice iz potaje

Mala smrt u Lisabonu – radnja knjige


Knjiga Mala smrt u LisabonuHoze Koeljo, svi ga zovu „Ze”, nije baš tipičan istražitelj lisabonske policije – uprkos tome što nije u rodu sa slavnim piscem.
Sin nekadašnjeg visokog vojnog oficira, udovac sa (ne)uobičajeno buntovnom kćerkom tinejdžerkom, poznat je po jedva prikrivenoj sklonosti da ne veruje pretpostavljenima, koji ga, zbog toga i kruga njegovih prijatelja, praktično smatraju za „crvenog”(u političkom smislu).
Zbog toga, uprkos svojim sposobnostima, ne dobija slučajeve koji su medijski praćeni i čije bi rešavanje moglo da donese slavu i napredovanje u službi, što doduše i ne traži.
Ali, kada blizu njegovog doma bude otkriveno telo brutalno ubijene devojke, istih godina kao njegova kćerka, on je najlogičniji izbor da otkrije ubicu, ili da u tome, kao što neki krišom žele, neslavno propadne.
Vođenje istrage mu nimalo ne olakšava novi mladi partner, koji mu ipak lagano prirasta uz srce – barem u onim retkim trenucima kad ga ne nervira svojim postupcima. A ni žrtvina (uprkos mladosti) problematična, čak mračna prošlost nije olakšavajuća okolnost.
Kao ni to što njen otac, poznati advokat sa dobrim političkim vezama, u svojoj prošlosti krije tajne koje su još mračnije.
I što bi otkrivanje tih tajni moglo da otkrije skrivenu istoriju  čitave zemlje.
Tako da se od istražitelja ne očekuje preterana upornost u radu.
Bar ne od tipičnog istražitelja.

Knjiga “Mala smrt u Lisabonu” – KNJIGANOL.com recenzija


Uzbudljivo napisana potraga za misteroznim ubicom u stvari je izuzetan uvid u istoriju modernog Portugala: najdugovečniji fašistički režim u Evropi sa svojim nastojanjem da silom zadrži afričke kolonije koje traže slobodu, njegova diskretna saradnja sa nacistima, i pre i posle rata, i najzad slavna Revolucija karanfila.
Roman Mala smrt u Lisabonu je ipak, pre svega  knjiga o čovekovom izboru, koji je uvek tu, iako se može činiti da ga u stvari i nema.
O izboru glavnog junaka, koji je nekada odabrao porodicu umesto ideje, i koji se od tad stalno pita šta bi bilo da je postupio drukčije, iako u srcu zna da to nikad ne bi učinio.
O izborima drugih čija je sebičnost i pohlepa dok su ih činili iscrtavala plan za buduću tragediju.
I o tome, kako to Robert Vilson tačno uočava, da je prošlost škrinja u kojoj se krije ključ sadašnjosti.
A možda i ključ budućnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar