nedjelja, 22. rujna 2013.

Priča o 2 vreće


Postoji jedna drevna legenda o tri muškarca koji su nosili svaki po dvije vreće. Ali nijedan od njih nije teret osjećao jednako. Vreće su im, jedna sprijeda a druga straga, visjele obješene na drvenoj motki na ramenu.
Upitali su prvog čovjeka: ŠTA IMAŠ U VREĆAMA?
Prvi čovjek im je odgovorio: “Svi moji uspjesi, sva dobra djela mojih prijatelja, sve životne radosti – u vreći su straga. Skriveni od pogleda, završeni, prekriveni lišćem, ne smetaju mi mnogo. U vreći sprijeda imam sve loše i ružne stvari koje su mi se dogodile. Hodam, zastanem često, vadim ih, promatram, proučavam, mozgam šta ću. Stalno sam s njima, kako mislima tako iosjećanjima. Stalno radim na njima.”
Taj se čovjek često zaustavljao, gledao unatrag, mučio nad sobom i napredovao malo i vrlo sporo.
I drugog su čovjeka upitali isto.
Rekao je: “U vreći sprijeda nosim moja dobra djela, spoznaje o vrlinama. Često ih gledam, vadim i pokazujem drugima. Vreća na leđima sadrži greške i moje slabosti. Ponesem ih sa sobom kuda god krenem, jer one su moje i ne mogu ih tek tako odložiti na stranu. Usporavaju me, i ponekad su veoma teške.”
Treći je čovjek odgovorio:
“Na prednjoj vreći napisao sam riječ ‚Dobra sjećanja‘. Prepuna je pozitivnih misli, dobrih ljudskih djela, svih dobrih stvari koje sam imao i učinio u životu, misli o svojoj snazi. Ta mi vreća nije teška. Naprotiv, poput brodskih jedara, pomaže mi u kretanju naprijed. Vreća na leđima ima natpis “Loša sjećanja” i prazna je, jer samo joj odrezao dno. O svemu što mi se loše dogodilo, o lošim mislima koje ponekad o sebi imam, o zlu koje od drugih čujem, malo razmislim i bacim ih u tu vreću. Kroz tu rupu oni odu zauvijek. JA SAM SLOBODAN. JA NEMAM TERETA KOJI BI ME USPORAVAO U HODU.“

subota, 21. rujna 2013.

Citati za motivaciju


Ako vam neko kaže “Ne možeš!” oni zapravo misle “Ja ne mogu.” ~ Šon Stefanson
Postoji mala razlika među ljudima, ali ta mala razlika čini veliku razliku. Mala razlika je u stavu. Velika razlika je u tome da li je pozitivan ili negativan. ~ Klement Ston
Šta god želite da uradite, uradite to odmah. Tako je malo sutra preostalo. ~ Majkl Landon
Sreća, kao i nesreća, je stvar proaktivnog izbora. ~ Stiven Kovi
Budite mekani. Ne dozvolite da vas svijet otvrdne. Ne dozvolite da vas bol natjera da mrzite. Ne dozvolite da gorčina ukrade slast. Budite ponosni na to što i dalje vjerujete da je svijet divno mjesto, čak i kad se ostatak svijeta ne slaže sa vama. ~ Kurt Vonegut
Morate donijeti odluku da ćete nastaviti dalje. To se neće desiti automatski. Moraćete ustati i reći, ‘Nije me briga koliko je ovo teško, nije me briga koliko sam razočaran, neću dozvoliti da to otme najbolje iz mene. Nastavljam sa svojim životom. ~ Džoel Ostin
Kad se sljedeći put budete osjećali malo nelagodno zbog pritiska u svom životu, sjetite se da bez pritiska nema ni dijamanata. Pritisak je dio uspjeha. ~ Erik Tomas
Kada više ne možemo da mijenjamo situaciju, izazvani smo da mijenjemo sebe. ~ Viktor Frenkl
Sreća se često ušunja kroz vrata na koja ste zaboravili da su ostala otvorena. ~ Džon Barimor

utorak, 15. siječnja 2013.

"Idiot" F.M. Dostojevski


IDIOT
Jedno od velikih djela F.M.DostojevskogIdiot, smatra se možda jednim od prvih bitnijih modernih psiholoških romana, a svakako i kazališno najpotentnijih romana ovog velikog ruskog pisca.
Izdan 1868. godine, Idiot je označio pravi preokret u narativnoj strukturi romana 19. stoljeća, ili kako Jure Kaštelan kaže – vrijeme kneza Miškina izvire iz doživljavanja, iz trenutka uzbuđenja i potresa. To je subjektivno vrijeme koje traje u afektivnom sjećanju, u unutarnjem monologu, u rastrganim strujama svijesti.
Roman se koncentrira na liku Lav Nikolajevič Miškina, dobronamjernog i nevinog pojedinca, koji na određeni način simbolizira opreku licemjernog višeg staleža, poglavito u likuRogožina koji je u dijametralnoj suprotnosti s Miškinovim. Njihova razlika se osobito vidi u odnosu prema Nastasji Filipovnoj, koja postaje zajednička želja obodvojice, bez obzira što je Miškinov odnos prema njoj gotovo zaštitničko-sažaljevačkog stajališta, dok Rogožinove mračne strasti dovode do ubilačke snage.


petak, 11. siječnja 2013.

"Poniženi i uvrijeđeni" Dostojevski

  Poštovani gosti;

 Pred vama je jedan dio iz knjige "Poniženi i uvrijeđeni" F. M. Dostojevski koja je, kako kažu, autobiografskog tipa. Nadamo se da će vam pomoći da se odlučite šta čitati naredni mjesec.                                          
                                                                


  Prošle godine, dvadeset i drugoga ožujka, naveče, dogodilami se vrlo čudna zgoda. Cijeli sam dan hodao po gradu i tražiostan. Stari mi je stan bio veoma vlažan, a ja sam već onda počinjao ružno kašljati. Još s jeseni sam htio da se preselim, alisam produljio do proljeća. Cijeloga dana nisam mogao danađem ništa čestito. Prvo sam htio zaseban stan, a ne tek odstanara, a drugo, makar i jednu sobu, ali svakako veliku,razumije se, i što jeftiniju. Primijetio sam da je u tijesnoj sobitijesno čak i mislima. A ja sam uvijek volio, kad smišljam svoje buduće pripovijesti, šetati se gore-dolje po sobi. Doista: uvijek mi je bilo ugodnije da smišljam svoja djela i da sanjarim kako ćuih napisati, nego da ih zaista pišem, a to doista nije bilo odlijenosti. Zašto dakle?Još od jutra sam pobolijevao, a o sunčanom mi je zapaduveć bilo vrlo loše: najprije me uhvatila kao neka groznica. 
 Pred veče, baš pred sumrak, prolazio sam Voznesenskim pro-spektom. Volim ožujsko sunce u Petrogradu, osobito zapad,dakako za vedre, studene večeri. Sva se ulica odjednomzablista, prelivena svjetlošću. Kao da su se u jedan mahzasjale sve kuće. Njihove sive, žute i prljavo-zelene bojegube na trenutak svu svoju tmurnost; kao da ti se vedriduša, kao da podrhtavaš, ili kao da te netko gurka laktom. Nov pogled, nove misli... Začudo, Šta jedna sunčana zrakamože da učini od čovjekove duše!
 
 
 
 
 

četvrtak, 10. siječnja 2013.

Korisni linkovi

Cijenjeni gosti;

Ovdje se nalazi par linkova sa stranicama na kojima možete pronaći veliki broj knjiga u elektronskom izdanju. Nadamo se da će vam koristiti.

1) Google knjige
2) Korisna knjiga
3) Download knjiga
4) E-book browse

Lista koja je objavljena će biti redovno ažurirana, a ukoliko vi znate za neku stranicu na kojoj se mogu skinuti knjige ili pak imate neku knjigu u PDF formatu šaljite na naš e-mail : knjigoholicari@hotmail.com .



Dobrodošli

Cijenjeni i poštovani gosti; 

Dobrodošli na blog Knjigoholičari online,

 Cilj bloga je promovisanje znanja kao i uvezivanje članova radi lakšeg pronalaska neophodne literature. Naime, obzirom da živimo u Bosni i Hercegovini u kojoj je veliki broj knjiga ili preskup ili nedostupan naša želja je da to učinimo zajedno. S tim u vezi pozivam sve studente i učenike da se pridruže našoj Facebook stranici Knjigoholičari (http://www.facebook.com/pages/Knjigoholi%C4%8Dari/497843313575909?ref=hl) radi lakšeg uvezivanja. 
 Takođe, ukoliko imate knjiga koje su u PDF formatu možete ih slati na e-mail knjigoholicari@hotmail.com, a iste ćemo postaviti u našu virtualnu biblioteku.

Unaprijed zahvalan.